Header Ads

Otomatik alternatif metin yok.

NEDEN İNGİLİZCE KONUŞAMIYORUZ?




Bir Soruyla başlamak isterim; 

Nasıl oluyor da, İlk Okul - Lise - Üniversitede her yıl Lisan dersi görmüş bunca öğrencinin (En az 7 yıl) % 80'i "My Name Is" demekten öteye geçemiyor? 
  • -Ya bizim gençlerimizin kavrama kapasitesi çok düşük. 
  • - Ya bizim gençlerimize lisan öğretilmek istenmiyor - Yöntem bilinmiyor.
Elbette ki gençlerimizin kavrama hususunda sıkıntısı yok. Lakin eğitim sistemi bu hususta tam bir başarısızlık örneği. 

Öncelikle, Lisan kağıt kalemle öğrenilmez..Lisan Konuşma ile, Pratikle öğrenilir. Eğer bir öğrenci 40 dakika ders görüp bunun en fazla 2-3 dakikasında pratik yapma şansı yakalıyorsa, Burada başarılı olunmasını beklemek saçma bir iğimserlikten başka birşey değildir. 

Örnek : Bir Tensin (Zaman) kurallarını öğrenmek yada yazmak en fazla 10 dakikanızı alır. Eğer bir derste(40 dakika ) yazım hususuna 30 dakıka , pratik kısmına ise sadece 10 dakika ayrılıyorsa, buradan bir verim alamazsınız. 

ALTIN KURAL! 
Asla Utanma!. 
Diğer bir sıkıntı ise utanma hususudur. Sanki karşımızdaki ile ingilizce konuştuğumuzda hata yapacağımızı düşünüp, kendimizi sürekli olarak baskı altında tutma durumu.. 
Bu durum sadece kendimizi geriletmekten  başka bir işe   yaramayacaktır. 

Ben yaklaşık 17 yıldan beri ingilizce konuşuyorum. İlk başladığım dönem de ,şimdi de konuşmalarım arasında elbette ki hala hatalar yapıyorum.. Ama bu kimin umrunda? 

Zira biliyorum ki, karşı taraf da benimle konuşurken hatalar yapıyor..Ancak hiç kimsenin amacı burada edebi bir metin yazmak değil..Amacımız derdimizi anlatmak, iş yapmak.. 

Çok keskin hataların haricinde, telaffuz, yazma yada fiili eksiz kullanma gibi hatalar çok yaygın ve normaldir. Bunu sakın unutmayın..

100 KURALI

Eşim yabancı olduğu için her gün evde ister istemez belli bir döneme kadar ingilizce konuşmak zorundaydık. Bu dönemde bir şey keşfettim. Eşimin hayatını  idame ettirebilmesi için en fazla 100 kelimelik bir havuza ihtiyacı vardı . Eğer bu 100 kelimelik havuzu doldurabilirse,  bir çok işini pratik olarak halledebilirdi.. 
Örneğin marketteyken ; Kaç para, Ne kadar , Kaç kilo vb. Otobüse biniyorsa ; Nereye, ne zaman , nasıl gibi.. Komşularla konuşuyorsa ; Nasılsın, ailen nasıl vb....

Yani demek istediğim , eğer lisanı okul haricinde bir durum için öğreniyorsanız, öğrenme amacınıza uygun bir havuz kurun.. 
- İhracat yapacaksanız  önceliğiniz ihracat terimleri ve kalıpları olsun örneğin. 
- Eğer yurt dışına kısa süreli seyehat edecekseniz, Otel restornt ve taksi ile alakalı ihtiyacınız olabılecek cumlelerı bir kagıda yazın ve onları ezberleyin. 

Kısacası, hedef odaklı olun.. Önce ihtiyacınız olan ana yapıyı oluşturun, sonra ise bunları geliştirin. 

Mustafa. 






Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.